Om Örnatorpets Gästranch

För att göra en lång historia kort om oss på Örnatorpets gästranch…

 

Jag som äger Örnatorpet heter Nina, jag har två barn som heter Benjamin och Emilia och vi bor själva inte på gården. Mitt bostadshus hyr jag ut till Mattias och Viktoria. Detta efter vi flyttat 4 minuter längre bort och bor tillsammans med Sune på furuvägen 8. 

Själva bostadshuset och gården Örnatorpet är en gammal fastighet, huset byggdes 1931, men fastigheten är äldre än så. 

Fastigheten har en spännande historia bakom sig och med åren har här bott många olika familer. 

2001 köpte jag och Silvio Örnatorpet, det har det hänt en hel del sen dess. Bostadshuset har genomgått stora renoveringar, stallet har byggts till, nya maskinhallar har kommit till, mark har köpts, tre stugor och två lägenheter har tagit form, hagar har blivit flyttade och vi har byggt ny stor paddock. 2009 tog jag över gården, skogen, företaget och en del av hästarna, jag driver nu det i egen regi.

2011 var det dags att färdigställa maskinhallen vi renoverade bostadshuset 

2014 Allt svänger i mitt privata liv och jag bestämmer mig för att hyra ut bostadshuset till Kalle och Sofie, en mysig familj med två underbara döttrar. Själv flyttar jag nu 4 minuter bort.

2015 Kalle och Sofie flyttar till sitt drömställe och istället flyttar ett nytt trevligt par in som heter Mattias och Viktoria. Jag hoppas nu att dom kommer trivas utmärkt på gården. Paret har tre katter och två hästar.

Stället är på ca11 hektar och har en fantastisk natur och härliga kuperade hagar runt omkring. Det är helt underbart att leva med naturen precis runt knuten. Blir detta långtråkigt är det bara till att traska 2km ner till byn, där är det folk, bilar och affärer så det räcker och blir över.

Vi har Högvadsån som sakta rinner förbi på ena sidan och en underbar blandskog på andra sidan. I ån kan man fiska, vada eller paddla kanot.

I skogen finns det massor av härliga stigar att vandra och rida på, korta rundor och längre rundor. Vill man bege sig ut på en riktigt långpromenad så har vi kartor här att låna. 

Vi ligger utmed Hallandsleden och är även med som höbönder för ridleden genom Halland. 
Det är vanligt att vi får höra; "Här bor ni underbart, vad mysigt". Det kan man verkligen säga, det är som att komma på semester varje gång man kör upp till gården.

Våra närmsta grannar bor ca: 1,5 km bort, de låter oss använda ytterligare ca: 5 hektar som betesmark.

Hästarna har stora kuperade hagar med gott om skydd för både sol, regn och vind. Sommarbetet och lite semester får de uppe på Fällesåsen. Där uppe blir de bortskämda av Axel och Karin, de bjuder på morötter och knäckbröd. När hästarna går där upp brukar vi ta med sadlar och träns och utgå våra ridturer därifrån.

 

 

Första hästen på gården

Maj 2001 kom Crut hit, han är den häst på gården som ligger mig absolut varmast om hjärtat. Han kom
hit, utmärglad och var allt annat än den stolta arabhingst han är idag. I början stod han mest och glodde
på det där gröna som kallas gräs och som andra hästar fullkommligt frossar i. Nu lever ha ett gott hästliv och rids för det mesta utav mig. Han har också varit med på våra ridturer, ridläger, kurser, uppvisningar och ridlektioner.

Företaget

Företaget Örnatorpets gästranch statrades 2003, då byggdes stuga1. Stallet byggdes också ut för att kunna ta in fler hästar, det finns nu 7 stora boxar i stallet. Vi körde på för fullt med hästträning, kurser, byggen, ridlektioner och Benjamin kom till världen feb 2003. 

Stuga 1 som är en byggsats var klar och vi satte vi upp lappar i Ullared, vi hade ännu ingen hemsida på den tiden. Jisses vad det började ringa, folk kom och knackade på dörren mitt i natten för att få tag på en stuga att övernatta i. Detta gjorde att vi rätt snabbt kom fram till att en stuga till måste byggas.

Stuga 2 blev klar i juni 2004, denna stuga är byggd av lösvirke och har ett sovloft på övervåningen, den är lite större än ettan och är öppen till nock. Även nu gick telefonen varm och fler och fler letade efter boende när Ge-kås. Vårt andra barn Emilia kom till världen i Feb 2005.

En hemsida blev ett måste och Tomas på Lithusgruppen skapade den första hemsidan. Två år senare var det dags för nästa stuga att byggas. Stuga 3 blev färdig några dagar innan midsommar 2006, den var fullbokad över midsommar så det fanns en viss press. Stuga 3 har plats för 8 personer och har gott om plats på både över- och undervåningen.

Nu några år senare går telefonerna/E-mailen fortfarande varma, nu återstår att se vad framtiden har att ge.

Fler projekt på gården

Det gamla stallet har byggts om till lägenheter, en stor och en mindre. Nya projekt som att gräva upp gårdsplanen ännu en gång, riva roundpennen, förstora paddocken, bygga maskinhall, bygga ett stort förråd bakom stallet och ett nytt ”stall” påbörjades 2008. Ny gödselplatta, maskinhallen och det stora förrådet är nu nästan helt klart tack vare all hjälp från Christian och min käre far Kalle som driver Ullareds Bygg AB. 2011 kommer vi att måla, fixa till och fortsätta göra färdigt allt som ännu inte är färdigt.

  

 

© 2011 Örnatorpet - Webmaster: Lithus Webbyrå Falkenberg